Imam

Muriz Mešić 

Hafiz Mešić rođen je 1983. godine u Zavidovićima. Završio je Elči Ibrahim pašinu medresu u Travniku, u kojoj je pred muhaffizom, hfz. Fadilom ef. Bektašom, počeo sa učenjem Kur'ana napamet. Po završetku medrese odlazi u Damask na specijalizaciju arapskog jezika na Institut ”Al-Fath al-Islamiy”. Tokom boravka u Damasku, pred šejhom Muveffekom Muhammed Tejsir Vehhudom tri puta je proučio Kur'an napamet i dobio idžazu (diplomu u hifzu) sa senedom do Poslanika, alejhis-selam. U Damasku mu je proučena i hafiska dova, a njegovu idžazu ovjerio je tadašnji muftija Damaska – šejh Bizm.

Po povratku iz Damaska pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH položio je hifz, u periodu od 1. do 15. oktobra 2003.godine., a komisijom je predsjedavao hafiz Ismet ef. Spahić dok su članovi iste bili i rahmetli hafiz dr. Fadil Fazlić, hfz. dr. Dževad Šošić, hfz. Haso Popara i hfz. mr. Mensur Malkić. Iste godine počinje sa studiranjem na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od 2004.godine preuzima dužnost imama Hadžijske džamije u Sarajevu. Po završetku studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, počinje raditi sa jetimima u Školskom centru Gazzaz u Sarajevu, a zatim ga Rijaset IZ u BiH angažuje na mjesto koordinatora Omladinskog kruga Sarajevo. Nekoliko godina bio je angažman u vjerskom programu radija Islamske zajednice u BiH, radija BIR, u okviru kojeg realizuje nekoliko vrlo popularnih emisija (”Iz naših džemata”, ”Nadahnute misli” i ”Iz riznice Kur'ana”). Producent je projekta ”Bosanska hafiska mukabela” – u okviru kojeg je snimljen cijeli Kur'an sa 15 bosansko-hercegovačkih hafiza.

Učestvovao je na nekoliko međunarodnih takmičenja u učenju Kur'ana, a 2008. godine, u okviru IV Međunarodnog takmičenja u učenju Kur'ana napamet, hafiz Mešić osvojio je I (prvo) mjesto u kategoriji pola Kur'ana napamet. Učio je hafiske mukabele u mnogobrojnim sarajevskim džamijama; od Careve (Sultan Fatihove), Čaršijske, Sarač-Ismailove, Čobanije, do Gazi-Husrev begove džamije.

Na preporuku dr. Mustafe ef. Cerića, tadašnjeg reis-ul-uleme, 2012.godine započinje svoj radni angažman u džematu Bosnian Islamic Cultural Center u Chicagu. Tri godine uspješno je obavljao dužnost Oblasnog imama medžlisa Midwest, pri Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike. Autor je udžbenika za mektebsku nastavu pod imenom ”Mektebija” i djela ”Nadahnute misli”, te još nekoliko naučnih radova iz oblasti fikha i islamske tradicije. Hadž je obavio 2016.godine. Oženjen je suprugom Aminom, i otac je dvoje djece.

Kontakt:

E-mail: muriz.mesic@gmail.com

Office: +1773-338-4076