Kako izgraditi zdravu porodicu

Share:

Posljednjeg vikenda u mjesecu aprilu ove godine, na poziv fondacije Peaceful Muslim Family, naš imam hfz. Muriz Mešić, prisustvovao je predramazanskom treningu za imame koji je organizovan u novootvorenom turskom centru u Baltimoru – Diyanet Center of America.

Cilj ovog treninga bio je da se imami i kaplani, kao osobe koje se redovno susreću sa različitim vrstama porodičnih problema, obuče kako da adekvatno odgovore na sve vrste izazova kroz koje prolaze članovi naših zajednica. Osim toga, trening je sačinjavao edukativnu nadogradnju u pogledu prava koje sa zakonske i vjerske strane uživaju supružnici, kao i djeca. Vrlo korisno je bilo slušati imama najvećeg islamskog centra na istočnoj obali, dr. Madžida, i profesinalnog licenciranog trenera dr. Salmu Elkadi Abugideiri, i druge predavače o važnosti preventivnog djelovanja i vjerskih konsultacija u pogledu izgradnje zdravog porodičnog ambijenta i sprečavanju nasilja u porodicama koje je itekako prisutno i u bošnjačkim familijama.

Trening je bio jako intenzivan i sa obrazovnog aspekta jako sadržajan, a njemu su prisustvovali imami, njih 16, iz različitih muslimanskih zajednica sa područja cijele Amerike.

Na osnovu uspješno okončanog treninga prisutnima su uručena svjedočanstva i priznanja. Svi imami i kaplani na kraju treninga potpisali su deklaraciju o osudi nasilja u porodici, a kao jedini predstavnik bošnjačke zajednice tu deklaraciju potpisao je i naš imam.

Ovakvi programi koriste našim imamima da adekvatnije odgovore izazovima s kojim se susreću u džematima, a osim toga služi i kao dobra obrazovna nadogradnja i razmjena iskustava sa drugim muslimanskim zajednicama.

More Posts

Send Us A Message