Bajramska svečanost ”Večer vakifa 2018”

Share:

U prelijepom ambijentu hotela Holiday Inn u Skokiju, trećeg dana ramazanskog bajrama 1439.h.g, odnosno 17-og juna 2018.godine po Miladu, održana je druga po redu bajramska svečanost ’’Večer vakifa 2018’’.

Nakon prelijepog ramazana uz mnoštvo različitih vjerskih, kulturnih i donatorskih aktivnosti, bošnjačka čikaška zajednica zaslužila je jedan ovakav događaj. Program su na profesionalan način vodili mr. Semir Delić i prof. Enisa Omerović, a ponuđeni sadržaj bio je i više nego bogat.

Nakon poslužene večere, na početku programa prisutnima se obratio sekretar džemata, Nedžad Kopić, koji je predstavio aktivnosti džematskog Odbora. Profesorica Amina Sendić-Mešić predstavila je projekat Bosanske škole, a učenica te škole – Nejra Šehović, izrecitovala je pjesmu Nedžada Ibrišimovića – ”Bosna”. Ovogodišnju noć svojim prisustvom ukrasili su i čikaški imami; dr. Senad ef. Agić, dr. Hazim ef. Fazlić, Edhem ef. Šahinović i Emil ef. Škrijel, dok su specijalni gosti večerašnjeg programa bili muftija ICNAB-a, dr. Sabahudin ef. Ćeman i gl. imam medžlisa Midwest, Osman ef. Brkić, koji su se također obratili prisutnima, čestitali bajram i pohvalili rad džemata BICC. Pored navedenih gostiju prisutni su bili ramazanski teravih imami, hafiz Špendi Fidani i hafiz Davud Efendić, kao i naš imam, hafiz Muriz Mešić. Ovom događaju prisutvovali su i gosti iz političkog života na čelu sa novim Illinois State Senatorom Mr. Ram Villavilamom, a pored njega prisutan je bio i naš konzul, gosp. Edin Šehić, koji se prisutnima obratio i pozdravio akciju izgradnje novog centra.

Projekat izgradnje novog islamskog centra IC Ćamil ef. Avdić predstavili su Amir Ovčina, predsjednik Savjetodavnog vijeća, i Edis Bečić, koordinator projekta, koji su prezentovali sljedeće korake na kojima radi navedeno vijeće. Oni su naglasili značaj prikupljanja sredstava na ime izgradnje novog centra i pozvali prisutne da podrže ovaj projekat. Tokom sinoćnje noći prikupljeno je preko $20,000.00, a najveći donator bio je džemat IC Rumija sa $10,000.00 kojeg je te večeri predstavljao njihov predsjednik Husnija Spahić. Do sada je na ime izgradnje novog centra prikupljeno preko $1,040,000.00, hvala Allahu.

Zabavni dio programa bio je posebno zanimljiv i raznovrstan. Njega je otvorio naš čikaški sazlija Mirsad Zulić sa dvije muzičke numere, a zatim su nastupile folklorne grupe, od kojih je prva bila KUD Bosna koju na profesionalan način već preko 20 godina vodi Mirzet Džubur, i folklorna grupa KUD BH Club koju vodi Amela Cerić. Posebne simpatije pobrale su članice hora NUR na čelu sa novim solistom prelijepog glasa, Ernesom Kišićem, koji je prisutne oduševio svojim izvedbama.

Na kraju programa, prisutnima se obratio imam BICC-a, hafiz Muriz Mešić, koji se zahvalio cijeloj čikaškoj zajednici na ogromnoj podršci, te pohvalio rad džematskog odbora, Savjetodavnog vijeća, ženske grupe Bošnjakinja, omladinske grupe Bosnian Youth of Chicago, te rad Vijeća roditelja. Zahvalio se mnogobrojnim pojedincima, džematima i udruženjima na podršci i njihovom učešću u ovoj prelijepoj večeri.

Posebno se zahvaljujemo Murisu Hubjeru, Kamberu Hadžiću, Senadinu Gredelju, Vasviji Čolpi, Jasmini Ejupović, Sabini Husomanović, fotografu Ibrahimu Hadžiću, Bušri Qajjum, predstavnicima džemata ICC Greater Chicago, SABAH, WBICC, Sabur, IC Rumija i svima onima koju su doprinijeli na bilo koji način da ova noć izgleda tako lijepo.

Bila je ovo još jedna prelijepa noć, a ne smijemo zaboraviti da su djeca te večeri posebno uživala jer su im članovi džematskog Odbora uz ispomoć Amele Cerić i omladinske grupe BYC priredili pravu dječiju zabavu uz mnoštvo poklona. Bio je to istinski bajramski program.

Zato, još jedanput, bajram mubarek olsun!

Pogledajte slike na ovom linku:

https://www.facebook.com/pg/BICC-Chicago-112394308934235/photos/?tab=album&album_id=937982073042117

 

 

 

More Posts

Send Us A Message