Mekteb je emanet (Hutba)

Share:

Poštovana braćo,  nalazimo se na početku nove mektebske godine.

Kao vjernika, obaveza nam je da svojoj djeci u emanet prenesemo znanje o vjeri koju svjedočimo. To znači da ih podučimo Kelime i šehadetu i osnovnim propisima ove plemenite vjere.

Poslanik, s.a.v.s, kaže: Svi ste vi pastiri i svi ćete biti pitani za svoje stado: vladar/direktor je pastir i biće pitan za svoje stado; žena je pastir u kući svoga muža i biće pitana za svoje stado; sluga/radnik je pastir u imovini/kompaniji svoga gazde i biće pitan za svoje stado. Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado. (Buhari)

 

Tvoja najveća obaveza je da djetetu preneseš blagodat vjerovanja. Njegova opskrba nije tvoja briga. Allah brine o svakome!

Na primjeru Jakuba, a.s., učimo da je naša dužnost prenijeti emanet vjere na svoju djecu.  Uzvišeni Allah kaže: „Vi niste bili prisutni kada je Ja'kubu smrtni čas došao i kad je sinove svoje upitao: Kome ćete se, poslije mene klanjati?. Klanjat ćemo se, odgovorili su, Bogu tvome, Bogu tvojih predaka Ibrahima, Ismaila i Ishaka, Bogu Jedinome! I mi se Njemu pokoravamo.“ (El-Bekare: 133)

Gdje su naša djeca? Tvoje dijete je ondje gdje si ga ostavio ili odveo, pa pazi gdje i kome ostavljaš svoju djecu. Ako si svoje dijete ostavio u školi, za očekivati je da ga tamo i nađeš. Ukoliko si ga pak ostavio u diskoteci, vrlo mala vjerovatnoća je da ćeš ga pronaći u džamiji. Ibrahim, a.s., je svoju porodicu ostavio u haremu džamije, iako je oko nje sve neplodno bilo, pa Kur'an kaže: ”Gospodaru naš, ja sam svoju porodicu ostavio u neplodnoj dolini, u haremu Tvoje kuće, pa ih Ti Gospodaru opskrbi… ”

Poslanik a.s., ukazuje: Bdjeti nad odgojem svoje porodice je vjerska dužnost, a zanemariti i zapostaviti takve vrline kod djece jeste najveći stepen nemarnosti. Dosta je čovjeku grijeha, ako ne bude vodio brigu o onome za šta je zadužen.” (Buhari)

Obaveza je brinuti se o svojoj porodici –  do je vjerska dužnost. Uzvišeni upozorava: „O vjerinici, čuvajte sebe i porodice svoje od vatre, čije će gorivo ljudi i kamenje biti“. (Et-Tahrim, 6)

Mekteb je institucija koja je odgojila generacije muslimana koji su na našim prostorima. Mekteb je tako sačuvao generacije muslimana. U mektebima se učimo ispravnom razumijevanju vjere. Nije samo važno vjeru naučiti, vjeru treba razumjeti.

Vjernik se trudi da na ovom svijetu porodici obezbijedi potrebna materijalna sredstva, ali to nije njegova obaveza. Njegova prvenstvena briga trebaju biti njegova djeca, odnosno kako im prenijeti znanje o vjeri kako bi sutra znalči vjeru živjeti.

Naša djeca će biti naše najbolje djelo na mizan vagi. Poslanika, s.a.v.s je kazao: „Vaša djeca su vaša najbolja opskrba.“

 

Nakon smrti čovjeka prestaju njegova dobra djela osim u tri slučaja, kao što kaže Poslanik, a.s.:Kada čovjek umre, prekidaju se njegova djela osim u tri slučaja:

  • ako je iza sebe ostavio trajnu sadaku (vakuf),
  • znanje koje će koristiti drugima
  • dobro i čestito dijete koje će činiti dovu za njega.“ (Muslim)

 

Dijete u kuću može unijeti veliku radost, ali i donijeti veliku sramotu. No, oni su kao plastelin, mi ih oblikujemo, televizor ih oblikuje, Mekteb ih oblikuje, škola ih oblikuje…

Razmislimo o hadisu Božije Poslanika, s.a.v.s.: „Neće doći pred Allaha Njegov rob musliman s većim grijehom nego li onaj koji je dozvolio da mu kućna čeljad ostanu bez valjanog islamskog odgoja i poznavanja islamskih propisa, bez kojih se ne može valjano živjeti islamskim životom.“

 

Mekteb je stub zdrave zajednice. U njemu će dijete naučiti koje opasnosti sa sobom nosi savremeno društvo. Podsjećam na riječi h. Alije, r.a., kada je govoreći o odnosu roditelja i društva prema mladima rekao: „Odgajajte svoju djecu za vrijeme u kojem će oni živjeti, a ne za vrijeme u kojem vi živite“.

 

Mekteb je posebno značajan u današnjem vremenu kada su roditelji zauzeti, prezaposleni i kada sve manje vremena posvećuju svojoj porodici, posebno djeci. Svako dijete zaslužuje našu pažnju.  Jedan učitelj je kazao: ”Za mene je svako dijete razred za sebe!”

 

Podržimo rad naše djece i budimo spremni da našoj djeci obezbijedimo najbolje uslove kako bi ona što bolje, brže i naprednije sticala plemenita znanja. Vjeru im objašnjavajmo i činimo lahkom, nastojmo im vjeru učiniti privlačnom i lijepom. Danas oni ne razumiju, ali će sutra znati cijeniti, uz Božiju pomoć

 

Zato danas, na početku mektebske godine, našoj djeci čestitamo, uz dovu Uzvišenom Allahu  da ih pomogne i održi na Pravom putu.

 

Hfz. Muriz Mešić

14.septembar 2018./4. muharrem 1440.h.g

Chicago

More Posts

Send Us A Message