Kako uskladiti obaveze za dva života!?

Share:

Svaka hvala priprada Uzvišenom Allahu, prije svega na blagodati života kojeg nam je podario kao priliku da kroz činjenje dobra zadobijemo Allahovo vječno zadovoljstvo. Donosimo salavat i selam na Allahovog miljenika, Muhammeda, alejhis-selam, koji nam je pokazao kako se živi svrsihodan život.

Čovjekov život u prosjeku na ovom svijetu traje 60-70 godina. Poneko živi i duže pa dostigne 80-90 godina, dok je veliki broj i onih koji ovaj svijet napuštaju u 40-tim i 50-tim godinama. Otprilike toliko vremena čovjek ima!

 

U tih nekoliko decenija on ima dosta obaveza; mora se opismeniti tj. odškolovati i osposobiti za posao, kad dostigne punoljetsvo obaveza mu je da počne raditi, u tome dolazi i ženidba, pa na red dolazi podizanje djece i njihovo školovanje, uz sve to on mora da sebi obezbijedi kakav prostor za življenje – kakav stan ili kuću ako je u prilici. Mnogi imaju i starije roditelje o kojima moraju brinuti također, i u situaciji da im je nešto potrebno priskakati u pomoć, a u slučaju njihove smrti tu je obaveza organizovanja dženaze i svega što slijedi. Ne treba zaboraviti da se naše zdravlje iz dana u dan narušava, pamćenje slabi a nervoza i tlak iz dana u dan se pogoršavaju i slabe. Osim toga, kad podmiri sve gore pobrojano on je već istrošen, počinje smetati onima oko sebe jer počinje tražiti da se oko njega neko brine i tako postane teret. Kako god on dok god je živ mora da vodi računa o plaćanju računa; jer račune ne interesuje u kojoj si starosnoj dobi, niti kakvog si zdravstvenog stanja, niti koje si boje kože, već koliko si potrošio toliko ti  je da platiš. Dakle, obaveze o ovom svijetu dok god si na nogama.

 

Uzvišeni Allah taj život opisuje na sljedeći način: “Allah je taj koji vas nejakim stvara, i onda vam, poslije nejakosti, snagu daje, a poslije snage – iznemoglost i sijede vlasi; On stvara što hoće; On sve zna i sve može.’’ (Er-Rum, 54)

 

Eh, sad treba postaviti sebi pitanje: kad i kako da nađem vremena za sebe i svoju vjeru? Šta kad me spuste u mezar pa počne novi život? Jesam li se za to pripremio? Kakva stručnist tu pomaže?

O tom trenutku Uzvišeni Allah kaže: ”I bojte se Dana kada ćete se svi Allahu vratiti, kada će se svakome ono što je zaslužio isplatiti – nikome krivo neće učinjeno biti.”

 

Kao što sam u nekoliko navrata to ponovio; nikakva naknadna prilika ili extra vrijeme neće čovjeku biti dato. Ljudi će tražiti načina kako da poprave loše iskorišteno vrijeme, o tome Kur'an kazuje: “Gospodaru, vrati nas da činimo dobro koje nismo radili!?”

 

Ovaj život ovdje je i radi dunjaluka, ali i radi ahireta. Zato je čovjeku obaveza da brine i o dunjaluki i o ahiretu. Božiji Poslanik m, alejhis-selam, kaže: “Radi za ovaj svijet kao da ćeš na njemu vječno ostati, ali ujedno radi i za ahiret kao da ćeš sutra preseliti!”

Kako da čovjek uskladi razmišljanje i rad za oba svijeta? Je li to moguće? Ili, kako je moguće da radim za ahiret a da ne ugrozim svoj dunjaluk?

 

Draga braćo, namaz ni na koji način ne ugrožava naš dunjaluk, a obogaćuje naš ahiret. “Osmjeh je sadaka” kaže Božiji Poslanik (as), on je besplatan i ne ugrožava tvoj dunjaluk. Nazivanje selama je besplatno, a za 30 dobrih djela obogaćuje tvoj ahiret. Sadaka iz viška tvog imetka neće ugroziti tvoj život, a nekome će uveliko pomoći, te ćeš njenim udjeljivanjem obogatiti svoj položaj među liudima na ovom, a kod Allaha na budućem svijetu. Zikrullah (spominjanje Allaha) je usputna aktivnost, poput one kada čovjek nešto od dunjaluka dobije pa se zahvali Allahu – on je besplatan, a drži tvoju svijest o Allahu i ahiretu aktivnom i obogaćuje tvoj položaj na budućem svijetu. Učenje Kur'ana je veliko dobro djelo, ono je besplatno i omogućeno svakome, a duhovno poboljšava tvoj osjećaj na dunjaluki i uzdiže tvoj stepen na budućem svijetu. Tako Poslanik kaže: “Učite Kur’an, jer će, uistinu, on (Kur’an) doći na Sudnji dan kao šefadžija (zagovornik) onima koji ga budu učili.’’ I tako dalje…

 

Potrebno je malo volje i malo svijesti da se počne raditi za oba svijeta. Mi moramo podizati svijest o ahiretu kao što mediji podižu svijest o nekoj pretpostavljenoj opasnosti, jer to što još ne vidimo taj život ne znači da on neće doći i da ne postoji. Ne vidimo mi mnogo šta, ali ono postoji.

 

Molim Allaha da nam ojača svijest o značaju života na ovom svijetu i prilici koju imamo za budući svijet.

 

Gospodaru, podari nam dobro i na ovom i na budućem svijetu, i sačuvaj nas kazne u vatri.

 

Hfz. Muriz Mešić

More Posts

Send Us A Message