Pravilnik o korištenju kuhinje i kafeterije

Share:

Nakon što su vjeroučitelji i članovi Vijeća roditelja u nekoliko navrata od početka mektebske 2019/20.godine izrazili zabrinutost u nepravilno korištenje džematske kuhinje i nehigijenskog odnosa prema korištenju kafeterije u danima vikenda u kojoj se ujedno održavaju nastavni časovi, što je bio slučaj i ranijih godina, džematski Odbor na vanrednom sastanku održanom u srijedu 13-og novembra 2019. godine jednoglasno je usvojio

Pravilnik o korištenju kuhinje, ostave i kafeterije

koji se sastoji od sljedećih odredbi:

Član 1. Pristup džematskoj kuhinji i kafeteriji u danima vikenda (tokom mektebske godine kada se održava nastava) neće više biti omogućen nikome osim ovlaštenim tijelima ili osobama radi prethodno jasno definisanih i odobrenih aktivnosti.
Član 2. Ovlaštena tijela ili osobe su: džematski Odbor, ženska grupa Bošnjakinja, Omladinska grupa BYC, Vijeće roditelja, vjeroučitelji i čistačica.
Član 3. Kuhinja i kafeterija će se zaključavati petkom nakon Džuma namaza (poslije čišćenja) i ponovo otključavati nedjeljom nakon Jacije namaza.
Član 4. Pristup džematskoj kuhinji, ostavi i kafeteriji u danima vikenda može biti omogućen džematlijama (nakon pismeno upućenog zahtjeva najmanje 24h ranije!) u slučaju da se u džamiji održava neka vjerska, edukativna ili kulturna aktivnost, ali za to je potrebna prethodna pismena saglasnost džematskog Odbora.
Član 5. Tokom radnih dana dozvoljava se džematlijama limitirano korištenje džematske kuhinje (što znači korištenje: frižidera, kuhala, posuđa, i hrane/pića koje je javno dostupno) i kafeterije radi neformalnih druženja uz napomenu da su isti dužni iza sebe počistiti i vratiti stvari na njihovo mjesto. U slučaju da se u više navrata ponovi da to nije slučaj, džematski Odbor zadržava pravo da i u radnim danima limitira korištenje kuhinje i kafeterije.
Član 6. Zabranjeno je korištenje kuhinjske peći radi pečenja mesa ili hrane bez dozvole džematskog Odbora!
Član 7. Isto tako, nije dozvoljeno odlaganje hrane koja je već korištena u frižidere iz razloga što ista bude pokvarena i ostaje u takvom stanju duži vremenski period što je higijenski i zdravstveno neprihvatljivo.
Član 8. Tokom radnih dana korištenje kuhinje i kafeterije (kako je prethodno definirano) dozvoljeno je isključivo uz prisustvo domara ili ovlaštene osobe, odnosno članova džematskog Odbora.
Član 9. Dozvoljava se omladinskoj grupi Bosnian Youth of Chicago da džematsku kuhinju, ostavu i kafeteriju koristi petkom u vrijeme Džuma namaza za prodaju hrane i pića u cilju prikupljanja sredstava za vlastite aktivnosti. Isto tako, potvrđujemo prethodno izdatu dozvolu ženskoj grupi Bošnjakinja da u danima vikenda mogu koristiti kuhinju, ostavu i kafeteriju za prodaju hrane našim učenicima iz Mekteba i Bosanske škole.
Član 10. Dozvoljeno je korištenje kuhinje i kafeterije svim svim džematlijama prema gore definisanim načinima tokom vikenda u kojima se ne odvija nastava (npr. tokom zimskog raspusta).
Član 11: Po izlasku iz džamije, članovi grupa ili džematlije koje su koristile gore spomenute prostorije imaju obavezu iza sebe počistiti, vratiti stvari na njihovo mjesto, pogasiti korištene aparate, ugasiti svjetlo, zaključati džamijska ulazna vrata i vratiti ključ na njegovo mjesto.
Član 12. Odluka automatski stupa od dana njenog donošenja!

Hvala na razumijevanju!

13. novembar 2019.g.

 

Džematski Odbor

More Posts

Send Us A Message