Kurban bajram u vrijeme Korona virusa

Share:

U petak, 31. jula 2020.godine, dočekali smo još jedan Kurban bajram u Chicagu. Ovaj bajram je po mnogočemu bio specifičan, ali ponajviše po novom pristupu u klanjanju bajram namaza uzrokovanom pandemijom Korona virusa u Americi.

U džematu BICC klanjana su 3 bajram namaza. Bajramske hutbe održao je hafiz mr. Muriz-ef. Mešić, a džematlije su bile raspoređene u 3 grupe po 50 ljudi uz obavezu pridržavanja svih zaštitnih mjera.

Naše džematlije još jednom su pokazale veliku svijest i odgovornost kada je u pitanje ponašanje u džamiji i slijeđenje uputa koje smo im izdali. Sve pohvale svakako pripadaju i džematskom Odboru na uspješnoj organizaciji ovako zahtjevnih džematskih altivnosti. Iako se razmatrala opcija otkazivanja zajedničkog obavljanja bajram namaza, ipak se donijela odluka o njegovom održavanju uz detaljnja uputstva o načinu njegovog izvršavanja i preduzete su sve neophodne mjere u pogledu zaštite zdravlja svih prisutnih; od registracije klanjača, dezinfekcije prostorija i klanjača, propisane distance, zaštitnih maski do izbjegavanja rukovanja i uobičajenog bajramskog čestitanja.

Nakon bajram namaza svim džematlijama uručeni su novi džematski bilteni, kalendari sa vaktijom za 2020.godinu i bajramski paketići.

O sigurnosti ispred džamije brinuo je naš Senadin Gredelj, koji je inače zadužen za sigurnosne aspekte u našem centru, a prema njegovim riječima bajram je protekao bez ikakvih problema i incidenata.

Ovog bajrama naš džemat postavio je svojevrstan rekord u pogledu prikupljenih krubana; naime, naše džematlije su uplatile 295 kurbana koji su proslijeđeni Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Na taj način ibadetska dimenzija naših kurbana upotpunjena je osjećajem solidarnosti sa našim zemljacima u Bosni i Hercegovini i željom da se pomognu povratnički džemati u manjem BH entitetu.

More Posts

Send Us A Message