Namazi u džematu

Share:

Januar 31, 2021
Chicago, IL
Poštovane džematlije, es-selamu alejkum.

Sredinom mjeseca januara konačno smo otvorili džamijska vrata za sve naše džematlije, hvala Allahu.

Iako smo počeli sa obavljanjem namaza u džematu, primijetan je strah naših džematlija od većih okupljanja što je u jednu ruku sasvim razumljivo. S druge strane, ukoliko se poštuju upute doktora, okupljanja su moguća ako se pridržavamo mjera zaštite poput redovnog pranja ruku (u čemu abdest ima veliku ulogu), nošenja maski i držanja dostance. Imajući to u vidu smatramo da je moguće obavljanje namaza u džematu.

 

Naša obaveza je brinuti o namazima u našim džematima, a neka muslimani iz drugih krajeva islamskog svijeta brinu o namazima u njihovim džematima. Naravno, nema smetnje da se s vremena na vrijeme posjetite i druge džamije, isto kao što su i muslimani iz drugog dijela islamskog svijeta dobro došli u našu džamiju, ali obaveza brige o svojoj džamiji i svom džematu ostaje na nama.

Od 1-og februara ponovo ćemo vratiti džamijski rezervni ključ u kutiju (locker) ispred džamijskih ulaznih vrata, tako da svi koji žele obaviti namaz u džamiji na Westernu mimo ustaljenih termina mogu to učiniti kad god žele. Da biste dobili šifru (code) kontaktirajte džematski Odbor na email: info@bicc-chicago.com
Molimo vas da prilikom preuzimanja ključa vodite računa da je ključ ponovo vraćen u kutiju (locker) odmah po otključavanju, te pri izlasku da su svjetla udu pogašena, a džamijska ulazna vrata dobro pritvorena i zaključana.Naš imam je prisutan u džamiji tokom cijele sedmice i obavlja namaze u džematu, pa i Vas pozivamo da ponovo oživimo tradiciju obavljanja namaza u džematu. Kao što dolazimo na Džumu namaz mogli bismo češće dolaziti i na redovne dnevne namaze jer je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “Zaista se Allah divi namazu u džematu.” (Ahmed)
Posebna vrijednost namaza u našem džematu je u tome što naš hafiz klanja namaze hatmom, to jeste uči cijeli Kur'an po redu na noćnim namazima. Po tome je naša džamija specifična i velika je rijetkost da jedan imam klanja hatmom.

Evo nekoliko hadisa o namazima u džematu:Rekao je Allahov Poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi we sellem: “Kada se jedan od vas abdesti po propisu, a potom ode u džamiju samo zbog namaza, Allah se obraduje takvom kao sto se porodica obraduje nekome svome koji je bio dugo odsutan.” (Hadis bilježi Ibn Madže)

More Posts

Send Us A Message