U novi centar sa novim imenom – The BECCA Center

Share:

Na sastanku Savjetodavnog vijeća održanom u nedjelju, 2-og maja 2021.godine, članovi Savjetodavnog vijeća razmatrali su neformalni zahtjev koji smo dobili od predstavnika lokalnih vlasti da u slučaju aplikacije za kupovinu objekta za naš novi centar imamo obavezu ponuditi i novo ime koje će prvenstveno oslikavati kulturno-edukativni karakter našeg budućeg centra. To je sastavni dio života muslimanskih zajednica u ovom dijelu svijeta, tako da je Savjetodavno vijeće počelo promišljati o još jednom zahtjevu koji se ispriječio pred nama. Pozvani su svi članovi Savjetodavnog vijeća i džematskog Odbora da dadnu svoje prijedloge.

S druge strane, svi znamo koliko je našim članovima važno da i sam naziv centra oslikava naše vjerske osjećaje. To je jako značajno iz više razloga, a posebno iz razloga da novi centar kao takav bude prihvaćen od naših džematlija i da se mogu identifikovati sa njim.

U tom pogledu u proteklih nekoliko dana intenzivno smo razmišljali o nazivu novog centra kojeg bismo mogli ponuditi. Naravno, svaki prijedlog bilo koga je dobro došao, no vremena je bilo sve manje a ideja još manje.

Otuda, prihvaćen je jedan zanimljiv prijedlog imena izveden iz kur'anskog ajeta. U tom ajetu grad Mekka i Sveti prostor Mesdžidul-Harema se naziva ”Bekka”, i prelijepo oslikava duhovno stanje onih koji u njega ulaze. Njegov naziv na engleskom bio bi ”Becca”, kao što je za Mekku naziv na engleskom ”Mecca”. Taj ajet glasi:

U Čikagu postoji jedan islamski centar pod nazivom The Mecca Center. Razlika u imenu ”Becca” i ”Mecca” je simbolična, no za nas bi mogla biti jako značajna prvenstveno zbog jednog slova – slova “B” koje označava Bosnu i Bošnjake.

Tako je zvanično i od strane džematskog Odbora, a koje li slučajnosti, u noći Lejletul-kadr (8-og maja 2021.godine) jednoglasno prihvaćeno da će se naš novi centar zvati:
THE BECCA CENTER

Na ovaj način postigli smo vrlo jednostavan, ali značajan kompormis; ovaj naziv nas podsjeća i nama predstavlja naš duhovni izvor – sveti prostor Mesdžidul-Harema u Mekki. Tako će naše džematlije dobiti svoj sveti prostor (u Bekki) u Čikagu, u kojemu će se duhovno napajati tokom cijele godine, kao što se hadžije duhovno napajaju u svetom Mesdžidul-Haremu u Mekki.

Šire značenje na engleskom bilo bi:
Bosnian Educational & Cultural Center of America

Logotip je dizajnirao profesionalni dizajner Osman Erdić, a astaji se u od svega dvije boje: crne i zlatne – to su ustvari boje Kabe i njenog prekrivača.

Kao što vidite, naziv uključuje Bosnu kao mjesto u kojem se komotno osjećaju sva naša braća sa Balkana; muslimani Bosne, iz Sandžaka, Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije, a isto tako obuhvaća etničku, edukativnu i kulturnu različitost, što smo imali i kod prethodnog imena.

Činjenica da je u okviru novog naziva uključeno i ime države u kojoj živimo, tj. “Amerika”, dodatnu težinu, jer ovaj centar bi to zaista i mogao da bude regionalni, donosno edukativno-kulturni centar za muslimane sa našeg podneblja koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na kraju, mi bismo najradije zadržali postojeći naziv (BICC) ili naziv IC Camil Avdich, ali njega eventualno možemo koristiti za interne potrebe i to bi mogao biti naziv mesdžida ili džamijskog prostora u okviru The BECCA Center… O tome ćemo u budućnosti, ako Bog da.

Sada je najvažnije da uđemo u proces kupovine objekta za naš novi centar, uz Božiju pomoć, a njegovo ime opet i nije toliko važno koliko će biti važan sadržaj kojeg ćemo ponuditi u okviru tog centra. Da smo mogli izbeći, ne bismo ni mijenjali naziv našeg centra, ali okolnosti su nas na to primorale, pa da Allah bude zadovoljan nama.

Allah vam dao svako dobro!

More Posts

Send Us A Message