Uspješno okončana konkursna procedura za novog imama

Share:

U ime Allaha, svemu Dobročinitelja, Milostivog

Poštovane džematlije, es-selamu alejkum.

Nakon što smo 15-og januara 2022.godine uspješno organizovali redovnu džematsku Skupštinu i na mandat od 2 godine reizabrali sva džematska tijela, obaviješteni smo od strane našeg imama, hafiza mr. Muriza-ef. Mešića, da će se nakon desetogodišnjeg mandata u našem džematu zajedno sa svojom porodicom sredinom jula ove godine vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Nakon početnog šoka, pribrali smo se i poduzeli aktivnosti na izradi uslova pod kojima želimo dovesti novog imama. To je podrazumijevalo objavljivanje konkursa i poštivanje konkursne procedure u precizno određenim rokovima.

Tako da je već 15 dana nakon Skupštine raspisan konkurs za novog imama u džematu BECCA koji je objavljen u islamskim informativnim novinama Preporod br. 3/1205 na dan 1. februar 2022 i trajao je 30 dana s ciljem da se prijavi što veći broj kandidata. Objavljivanje konkursa u navedenim novinama je standardna procedura za traženje novog imama za sve džemate članove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kako u domovini tako i u dijaspori, a odobrava ga Ured za vjerske poslove IZ u BiH. Preporod izlazi svakih 15 dana (1-og i 15-og u mjesecu), tako da smo ugrabili prvi mogući termin za objavljivanje konkursa.

Konkurs je zatvoren 28. februara 2022. godine, a od 7 zainteresovanih kandidata imali smo 4 prijavljena kandidata, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Amerike, od čega su 2 kandidata ispunjavala sve naše uslove i sa njima smo obavili intervjue.


Na prijedlog džematskog odbora, Komisiju za izbor novog imama sačinjavali predstavnici svih džematskih tijela: džematskog odbora, savjetodavnog vijeća, ženske grupe i vijeće roditelja, to jeste ukupno 10 osoba imalo je pravo bodovanja i donošenja odluke. Rok za izbor novog imama je bio 15 dana, tako da je sva konkursna procedura završena 15-og marta 2022.godine i džemat je zvanično dobio ime novog imama.

Prema ocjenama Komisije, dr. Adis-ef. Sultanović dobio je 1296 poena, dok je drugoplasirani kandidat dobio 1128 poena. Komisija je jednoglasnom odlukom izabrala dr. Adisa-ef. Sultanovića za novog imama džemata BECCA.

Ovom prilikom čestitamo BECCA džematu na izboru novog imama, Allah mubarek olsun!

Zahvaljujemo se Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike na ispomoći oko raspisivanja konkursa, zatim Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i islamskim informativnim novinama Preporod, te Uredu za vjerske poslove IZ u BiH na svemu što su učinili da se konkursna procedura pravovremeno provede, zatim našem imamu, hafizu mr. Murizu-ef. Mešiću, koji nas je strpljivo upućivao na poštivanje procedure, te svim članovima Komisije za izbor novog imama.

Sada nam predstoji rješavanje vizne dokumentacije za našeg novog imama, za koju se nadamo da ćemo uz ispomoć Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike riješiti u što je moguće kraćem vremenskom periodu.

Nekoliko riječi o dr. Adisu-ef. Sultanoviću.

Dr. Adis-ef. Sultanović rođen je 1985. godine u Bugojnu, sin je Enesa i majke Halide. Oženjen je i ima dvije kćerke. Supruga Sumeja angažovana je kao muallima u džematu u kojem trenutno djeluje.

Dr. Adis završio je Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu 2008. godine, nakon čega je završio je Faklutet islamskih nauka u Sarajevu, a na istom fakultetu magistrirao je 2015. godine. Doktorirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2020.godine na temu: “Društveni položaj i djelovanje imama u Bosni i Hercegovini od 1945. do 1971. godine”. Dužnost imama, muallima i hatiba obavljao je u sljedećim džematima: 2009. – 2014. Medžlis IZ Gornji Vakuf, zatim 2015. – 2016. Medžlis IZ Livno, a od 2016 do danas imam je u džematu Teftadarin Do, Sarajevo. Nagrađivan je nekoliko puta za svoj uspješan rad, nedavno je obavio i hadž, a do sada je objavio veliki broj naučnih radova i izdao je nekoliko knjiga. Predan je imamskom poslu i o tome najbolje govore rezultati koje je ostvario.

Evo nekoliko linkova za više informacija:

Adis-ef. , dobro nam došao!

Džematski Odbor
BECCA – Chicago

More Posts

Send Us A Message