SKUPŠTINA (10. decembar 2022 / Subota)

Share:

Drage i poštovane džematlije, es-selamu alejkum!

Prema odluci Rijaseta (https://www.islamskazajednica.ba/index.php/vijesti/aktuelno/30749-izbori-u-islamskoj-zajednici-u-bosni-i-hercegovini-2-17-i-18-decembra) i prema odluci Sabora Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (https://izbsa.com/sastanak-predstavnika-dzemata-u-chicagu-sa-glavnim-imamom-medzlisa-2/) svi džemati na teritoriji Sjeverne Amerike dužni su provesti izbore za džematske Odbore u decembru mjesecu tekuće godine.

Izbori će se održati u decembru mjesecu u svim džematima na teritoriji IZBSA, a cilj je da svi džemati budu jedinstveni kako bi delegati svih džemata lakše koordinirali aktivnosti na nivou Sjeverne Amerike. Stalne promjene delegata koji dolaze ispred džemata dovodilo je do usporavanja razvitka naše Zajednice i nerazumijevanja procesa koji se dešavaju. Osim toga, prema novom Pravilniku o radu džemata, mandati svih delegata u džematskim Odborima trajat će 4 godine uz mogućnost produžavanja. Ovaj Pravilnik prihvaćen je od strane svih džemata IZBSA, pa tako i od našeg, i bit će usaglašen i u novom Bylaws (Statutu) BECCA džemata.

Džematski Odbor našeg džemata donio je odluku da će se redovna Skupština džemata u našem džematu održati u subotu (10. decembar 2022) sa početkom u 1 PM.

PRIJAVE KANDIDATA

Prijave za izbore počinju u utorak 1-og novembra i traju do srijede 30-og novembra 2022.godine.

Prijave ćemo primati isključivo na 2 načina:

a) putem džematskog emaila: becca@izbsa.com

b) Pismenim putem (POŠTOM) na adresu: BECCA / 7022 N. Western Ave, Chicago IL 60645

c) uručivanjem izjave/prijave lično

Prijave za glasanje, svi članovi našeg džemata moći će obaviti i za vrijeme Džuma namaza u prostorijama džematskog odbora, kao i u bilo kojem drugom momentu tokom mjeseca novembra.

NAPOMENA: Prilikom prijave kandidature, kandidat treba da se prijavi ili prihvati kandidaturu na način da navede svoje osnovne podatke na papiru; ime i prezime, email, broj telefona, adresu stanovanja i izjavu da se kandiduje ili prihvata kandidaturu, potpis)

Kandidirati se mogu sve džematlije koje ispunjavaju osnovne kriterije i moralne norme ustanovljene Statutom našeg džemata.

Islamska zajednica džematima preporučuje da prilikom izbora, ako je moguće, daju prednost mladima, fakultetski obrazovanima, onima koji tečno govore engleski jezik i informatički pismenima.

IZBORNA KOMISIJA

Džematski Odbor na posljednjem redovnom sastanku donio je odluku da će Izbornu Komisiju sačinjavati sljedeće džematlije:

1. Amir Ovčina

2. Admir Ejupović

3. Salko Dračić

4. Sabahudin Budo Gredelj

5. Šaban Delić

Osim naše džematske Izborne Komisije koja će provoditi izbore, cijeli proces će nadgledati Komisija našeg Medžlisa koja je izabrana od strane Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

GLASANJE

Po okončanju kandidature, dostavit ćemo Vam putem emaila ili pošte listu kandidata za koje možete glasati na jedan od sljedeća 3 načina:

1. Lično u džamiji (popunjavanjem glasačkog listića na dan Skupštine ili prije toga i predavanjem istog članovima Komisije)

2. Putem emaila (slanjem liste imena za koju glasate ili uslikan glasački listić)

3. Putem punomoći da ovlastite nekoga da glasa u Vaše ime (jedna osoba maksimalno može imati 10 proxija)

Glasanje će biti otvoreno od 1-og decembra do 10-og decembra. Glasački listići će biti poslani 1. decembra putem emaila i bit će objavljeni na web stranici (www.becca-chicago.com), a isto tako bit će isprintani u hodniku džamije.

Osim glasanje za džematski Odbor, bit će potrebno glasati i za promjenu amandmana na džematski Statut, da se mandati sa 2 godine produžavaju na 4 godine s mogućnoću ponovnog izbora.

MATERIJAL ZA SKUPŠTINU:

UPUTE

PROXY

Statut (Bylaws)

IZBSA Uputsva

Molimo Vas, naše džematlije, da se aktivirate u pogledu glasanja i na taj način podržite rad svog džemata.

OBRAZLOŽENJE:

Prije svega želimo pojasniti da su izbori za džematski Odbor koje smo imali u januaru ove godine (15. januar 2022) su bili ustvari prolongirani izbori, odnosno prolongirana Skupština, koja se trebala održati godinu dana ranije, ali zbog korona virusa ona je morala biti odgođena. Tako da ovi izbori koji dolaze u decembru su ustvari prema našem redovnom rasporedu iako će se desiti da u jednoj godini imamo dva puta Skupštinu.

U prikačkama Vam dostavljamo Odluku o raspisivanju izbora i novousvojeni Statut našeg džemata.

More Posts

Send Us A Message