MUBAREK NOVA 1445. HIDŽRETSKA GODINA

Share:

VAŠ Bosnian Educational and Cultural Center of America – BECCA

Hidzra je jedan od najvaznijih dogadjaja u povijesti islama i oznacava  prekretnicu u formiranju zajednice muslimana koja se temelji na pozrtvovanosti, bratskoj ljubavi i solidarnosti. U historijskom pogledu Hidzra oznacava seobu Muhammeda, a.s., i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja se dogodila 622. godine po Isau, a.s.  Medina je garantovala muslimanima da izgrade zajednicu utemeljenu na principima tevhida. Nakon Hidzre, preseljenja Muhammeda, a.s. iz Meke u Medinu, formirana je snazna duhovna zajednica muslimana koja nije bila vezana uobicajenim predrasudama rase, krvi i boje koze.

Hidzra je pokazala sposobnost prvih muslimana da se prilagode novim izazovima zivota, da nauce ostati vjerni smislu islamskih ucenja uprkos promjeni mjesta, kulture i memorije. Medina je znacila nove obicaje, nove tipove drustvenih odnosa, potpuno drugaciju ulogu zene (koja je bila drustveno daleko prisutnija nego u Meki), kompleksnije medjuplemenske odnose, kao i utjecajno prisustvo jevrejske i krscanske zajednice, sto je za muslimane bilo nesto novo.

Zbog izuzetne vaznosti ovog dogadjaja, za vrijeme halife Omera, r. a., Hidzra je uzeta kao pocetak racunanja muslimanskog kalendara, koji je u osnovi lunarni i njegova godina kraca je za 10 dana od suncevog kalendara. Islamski kalendar ima dvanaest mjeseci s 29 ili 30 dana. Hidzra se spominje na preko trideset mjesta u Kur'anu, a takodjer veliki broj hadisa Bozijega Poslanika, a.s,  odnosi se, kako na sami dogadjaj, tako i na poruke koju su proistekle iz Hidzre.
U hadisu se navodi: ”Najbolja hidzra je da napustis i zaobidjes ono sto mrzi i prezire tvoj Gospodar…” (Biljezi Ahmed, 2/160).
Hidzra je bijeg savjesti i srca od laznih bozanstava, otudjenja svake vrste, od zla i grijeha. Udaljavanje od idola vremena (moci, novca, pokazivanja itd.), napustanje lazi i neeticnog nacina zivota, samooslobadjanje od svih privida slobode paradoksalno nametnutih nasim navikama kroz iskustvo raskida s njima – to su duhovni zahtjevi hidzre.

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice nova hidzretska godina nastupa sa aksam-namazom u utorak 18. jula 2023. godine.

More Posts

Send Us A Message