Predramazanski sastanak džematskog Odbora

Share:

U ponedjeljak, 7-og maja, džematski Odbor održao je svoj 15. po redu redovni mjesečni sastanak na kojemu je izvršio sve neophodne pripreme za predstojeći mubarek mjesec ramazan.

Sastanku su prisustvovali svi članovi Odbora: Elmedin Halilić – predsjednik, Nedžad Kopić – sekretar, Dževad Šorlija, Nermin Krličević i imam, te blagajnica Vasvija Čolpa i džematski računovođa Jasmin Zorlak.

Na početku sastanka predsjednik džemata uručio je zahvalnicu našem računovođi Jasminu Zorlaku na ime dugogodišnjeg vođenja džematskih računa i sa njim dogovorio nastavak poslovne profesionalne saradnje za još jedan kvartalni period. Obzirom da ovaj džematski Odbor, kao nijedan ranije, ima poseban teret da se brine o finansijskom aspektu izgradnje novog islamskog centra naglašeno je da to mora da bude na vrhunskom nivou profesionalizma te da se vodi briga i o najmanjim detaljima. Sa novom blagajnicom Vasvijom i novim profesionalnim angažmanom našeg Zorlaka vjerujemo da će to u narednom periodu tako i biti.

Kao i proteklih godina, i ovog ramazana naše džematlije moći će uplatiti svoj zekat i vitre u našem džematu, a blokovi za zekat i vitre već su stigli iz Rijaseta IZ u BiH.

Posebno će biti značajna akcija uvakufljavanja na ime izgradnje novog centra, a članovi džematskog Odbora bit će na raspolaganju našim džematlijama tokom cijelog ramazana.

Ove godine džematski Odbor odlučio je da tokom cijelog ramazana ispred džamijskih ulaznih vrata budu prisutne sigurnosne službe (security). Svi koji budu željeli da organizuju iftar u džamiji, trebaju da se upišu na listu koja se nalazi u hodniku džamije i da izvrše uplatu donacije za security.

Potvrđeno je da će ovogodišnju hafisku mukabelu učiti dva hafiza, po prvi puta u jednom džematu u Americi, a oni su hfz. Davud ef. Efendić i hfz. Muriz ef. Mešić, kao i da će naš džemst i ove godine tradicionalno posjetiti ramazanski sejjar vaiz (gost predavač) dok ćemo za bajramsku svečanost imati specijalnog gosta, izvođača ilahija i kasida, iz Bosne i Hercegovine.

U noći Lejletul-kadr bit će upriličena posebna ibadetska aktivnost, a ta večer bit će obilježena cjelonoćnim ibadetom u džamiji. Za ramazanskog mujezina je određen naš učenik iz Mekteba, Amin Krličević.

Osim toga, određeni su svi učesnici za ovogodišnju svečanost “Večer vakifa 2018” i donesena odluka o slanju pozivnica svim učesnicima i uglednim gostima. Prošlogodišnja svečanost je bila izuzetno kvalitetna i sa finansijskog aspekta džemat je ostvario određene prihode, ali važnije od toga je činjenica da smo se na dostojanstven način zahvalili svim našim vakifima koji su samo tog ramazana uvakufili $180,000.00 te da smo naš džemat predstavili u najljepšem svjetlu.

Džematski Odbor odlučio je također da će cijena karata za ovogodišnju bajramsku svečanost biti iste kao i prošle godine, tj. $60,00 za odrasle (13+) i $40,00 za djecu (do 12 god.). Odlučeno je da će ovogodišnji bajramski program voditi prof. Enisa Omerović i mr. Semir Delić, kao i da će predsjednik Savjetodavnog vijeća mr. Amir Ovčina i koordinator tog vijeća Edis Bečić predstaviti projekat izgradnje novog islamskog centra. Pored njih na ovoj svečanosti će nastupiti džematski hor NUR, folklorna grupa KUD Bosna, čikaški sazlija Mirsad Zulić te drugi predstavnici grada Čikaga iz političkog i javnog života.

U okviru te svečanosti i ove godine bit će uručene vakufname svim vakifima, a cilj je do ramazanskog bajrama prikupiti dodatnih $200,000.00 koliko nam je potrebno za naš prvi milion, uz Božiju pomoć.

Na kraju je konstatovano da su ramazanske vaktije uspješno podijeljene velikom broju džematlija i da je ostalo dovoljno za one koji još ih nisu preuzeli, te da je izvršeno neophodno predramazansko čišćenje džamije i pranje tepiha na čemu se posebno zahvaljujemo našem džematliji Hajri koji je to uradio kao vid donacije za džemat.

Džematski Odbor pohvalio je uspjeh naše djece na finalnom mektebskom takmičenju i posebno se zahvalio hafizu Murizu Mešiću na uspješnom vođenju Mekteba u našem džematu, ta su pohvalili djelovanje svih vijeća i radnih grupa u džematu.

Pred nama se nalaze mubarek ramazanski dani, pa da Allah dadne da ramazanske aktivnosti unesu bereket i rahmet u naše kuće i naš džemat. Amin.

More Posts

Send Us A Message